Altın Kaplama Nedir? Altın Kaplama Takı Nasıl Yapılır?

Altın Kaplama Nedir? Altın Kaplama Takı Nasıl Yapılır?

Altın mücevherlerden çok hoşlanıyor fakat bütçenizi aştığını düşünüyorsanız, altın kaplama takılar favoriniz olabilir. Altın gibi gözüken fakat çok daha uygun fiyatlı olan altın kaplama takılar, aslında bir metalden elde edilir. Altın kaplama nedir ve altın kaplama takı nasıl yapılır? Birlikte inceleyelim.

Altın Kaplama Nedir?

Altın kaplama, gümüş, çelik veya bakır gibi metallere ince bir altın tabakasının uygulandığı ve mücevherin altın gibi görünmesini sağlayan bir işlemdir. Altın kaplama işleminin ana nedeni estetik ve işlevselliktir. Altın kaplama takılar, bir baz metalin ince bir altın tabakası ile kaplanmasıyla yapılır. Altın tabakasının kalınlığı değişir, ancak tipik olarak 0,5 ila 2,5 mikron arasındadır. Galvanik kaplama, altın kaplama takılar oluşturmak için kullanılan en yaygın yöntemdir. Bu süreçte altın iyonları içeren bir çözeltiden bir elektrik akımı geçer. İyonlar mücevher parçasına çekilir ve bu da onların baz metalin yüzeyi ile bağlanmasına neden olur. Sonuç, ince, eşit bir altın tabakasıdır. 

 

Altın Kaplama Takı Nasıl Yapılır?

Altın kaplama, sprey boyama ve benzeri işlemler kadar yüzeysel bir teknik değildir. Aslında tam aksine kimyasal bir süreçtir. Bir elektrik akımı, başka metale ince bir altın tabakası uyguladığında, o metali kısmen çözer. Bu, kimyasal bağın oluşturulduğu zamandır. Bu, altının diğer metalle kaynaştığı, yani gerçekten iyi bir şekilde kapladığı anlamına gelir. Zamanla aşınma yaşanabilir, ancak kaplamanın tamamen sökülmesi çok uzun zaman alır. 

 

İşlem anında ilk olarak bir metal tuzu yaratılır. Bu, pozitif iyonların ve bir asit veya metal olmayan kombinasyonudur. Bu tuzlar su ile karıştırılarak banyo oluşturulur. Tü metal bu banyo işleminden geçer. Burası elektrik akımının girdiği, tuzları çözdüğü ve böylece metalin tamamen altın ile kaplandığı noktadır. Böylece altın kaplama takı üretilmiş olur.

 

İlginizi çekebilir: Ayarlanabilir Yüzük Nedir? Özellikleri

Altın Kaplamanın Faydaları Nelerdir?

Altın kaplama takıların birçok avantajı bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir;

  • Ekonomiktir: Saf altın takılarla karşılaştırıldığında, altın kaplamalı takılar uygun fiyatlıdır. Parçanın dışı altınla kaplandığı için kimse onun %100 saf altın olmadığını anlayamaz. Pek çok insan altın takı takmak ister ancak pahalı fiyat etiketi nedeniyle bunu yapmaktan çekinir. Kaplama ile, herkes masraf konusunda endişelenmeden altın takılar takabilir.
  • Stil Sahibidir: Tıpkı bir saf altın takı gibi, altın kaplama takılar da kıyafetinize stil katabilir. Kaplama takılar bakır veya pirinç gibi ucuz metallerden yapıldığından, çok daha uygun maliyetler ile daha şık bir takıya sahip olabilirsiniz. 
  • Dayanıklıdır: Altın kaplama takıların en büyük faydalarından biri de güçlü ve dayanıklı olmasıdır. Parçanın iyi kaplanması koşuluyla, mücevher çekici bir görünüme sahipken sağlam bir dış görünüme de sahip olacaktır. Genel olarak, daha pahalı parçalar daha kalın bir kaplamaya sahiptir. Bu sadece dayanıklılığı en üst düzeye çıkarmakla kalmayacak, aynı zamanda kaplamanın aşınması daha uzun sürecektir.
  • Lüks Görünür: Kaplama mücevherlerle ilgili en güzel şey, öyle olmasa bile pahalı görünmesidir. Mücevher kaplama, daha ucuz bir metalin daha iyi görünmesini sağlamanın harika bir yoludur. Örneğin, ucuz bir alaşım altın kaplama ile kaplanabilir ve som bir altın parçasıyla hemen hemen aynı görünebilir.

 

Ana metalin ucuz olması ve kaplamada çok az miktarda altın kullanılması şartıyla takıların fiyatı düşük kalacaktır.

 

Altın Kaplama Takı Kararma Yapar mı?

Daha ucuz metaller genellikle korozyona karşı hassastır. Bu, zamanla metalin paslanmaya ve kararmaya başlayacağı anlamına gelir. Fakat altın kaplama sayesinde mücevherler, yıllarca iyi durumda kalabilir. Birçok metalde oksijen, korozyona büyük ölçüde katkıda bulunur ancak altın bunlardan biri değildir. Daha ucuz metallerin aksine, altın oksitlenmez. Aslında, tüm metaller arasında en az reaktif olanıdır. Nem ve yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı olduğu için, altın kaplama mücevherler tüm ortamlarda rahatlıkla kullanılabilir. 



Ürünlerimizi incelemek için buraya tıklayabilir, ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayarak bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir, ya da bizimle buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.

 

 

 

 


 
Etiketler: altın kaplama
Ocak 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR